Steunkousen

Steunkousen bij POTS

De behandeling van POTS bestaat in beginsel vrijwel altijd uit het verhogen van vocht- en zoutinname en het dragen van steunkousen. Ik wil hier aandacht besteden aan de steunkousen.

Welke steunkousen en waarom?

Bij het behandelen van POTS wordt geadviseerd om klasse 2 kousen tot de lies te dragen. Dit type kous gaat in Nederland op recept waardoor ze aangemeten en vergoed worden. Klasse 2 is geen hele hoge drukklasse, maar voldoende om werkzaam te kunnen zijn bij POTS.

Het idee van steunkousen is dat het bloed wat letterlijk in de benen zakt en niet voldoende omhoog gepompt kan worden door de POTS, met wat hulp naar boven wordt gedrukt. Hoe hoger de kousen, des te beter het omhoog wordt gedrukt zeg maar. Daarom adviseren ze dus kousen tot de lies.

Mijn ervaring met steunkousen

Ik heb op 3 september 2019 mijn eerste set kousen gekregen. Twee weken daarvoor heeft een medewerker van Livit dit voor mij aangemeten en hebben we samen een kous uitgekozen. Ik had wat keuze uit verschillende kleuren en ben eerste instantie voor huidskleur gegaan. Ook, of juist, bij warme temperaturen wordt geadviseerd het te dragen en dan wil ik wel dat het vanaf een afstandje het er natuurlijk uitziet. Daarbij heb ik gekozen voor een open teen, zodat ik lekker slippers kan blijven dragen.

Het aantrekken van de kous is een heel karwei wel. Ik krijg het voor elkaar, maar dan ben ik daarna wel flink moe. Dit heb ik bij de ergotherapeut aangegeven en we gaan kijken welk hulpmiddel mij kan gaan helpen met het aantrekken van de kousen. Er zijn verschillende soorten en een medewerker van Livit in mijn geval of een ergotherapeut kan adviseren welke het beste past bij jou. Dit kan ik bruikleen gegeven worden en wordt ook weer vergoed vanuit de basisverzekering.

Verder kan ik ze nog geen hele dag aan hebben. Ik krijg er pijn van bij mijn doorgezakte voeten en de siliconen band aan de bovenkant gaat heel erg irriteren. Dit ga ik nog wel bespreken, want hier zijn ook wel weer opties voor. Ik zou sowieso nog een extra paar vergoed krijgen dit jaar vanuit mijn verzekering, dus we kunnen nog een andere kous uitproberen of dat beter gaat.

Helpt het?

De werking is heel erg wisselend. De eerste dag zag ik aan mijn Polar A370 wel dat in huis mijn hartslag minder hoog wordt. Dit was bij het doen van dagelijkse dingen. Nog wel POTS-waardig hoog, maar het zou moeten schelen. De dagen erop merkte ik dat bij echte activiteit de hartslag toch nog wel erg hoog wordt. Ook kan ik de activiteit nog niet langer volhouden. De steunkousen zetten natuurlijk niet de mitochondria in mijn benen aan het werk. Dus de conclusie voor nu is dat het de scherpe randjes er vanaf haalt, maar niet het wondermiddel is wat mij weer kilometers laat lopen.