gastroparese

Gastroparese, vertraagde maagontlediging

Recent, najaar 2019, werd ik ook nog gediagnosticeerd met een vertraagde maagontlediging. Dit wordt ook wel een maagverlamming of gastroparese genoemd. Ik zal hier uitleggen wat dit betekent, de klachten die het geeft en de behandelopties toelichten.

Wat is gastroparese?

Wanneer je iets eet of drinkt, krijgt je maag een signaal dat die moet gaan bewegen en allerlei verteringsprocessen in gang moet gaan zetten. Na ongeveer een half uurtje kneden en mengen, gaat het eerste voedsel door naar de darmen. Afhankelijk van het type maaltijd en de hoeveelheid zou toch na een uur of vier de maag weer leeg moeten zijn. Wanneer dit langer duurt, heel veel langer of soms zelfs helemaal niet gebeurt, is er sprake van een vertraagde maagontlediging, ofwel gastroparese.

Oorzaken

In veel gevallen is het onbekend waarom de maag stopt met goed werken. Andere bekende oorzaken zijn zenuwschade, bijvoorbeeld door diabetes, een operatie of een neurologische ziekte. Ook kunnen medicijnen als bijwerking hebben dat de maag te traag gaat werken. Andere ziekten die ermee in verband worden gebracht zijn bindweefselaandoeningen en metabole ziekten.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Misselijkheid;
 • Vol gevoel hebben na een paar happen gegeten te hebben;
 • Opbraken van onverteerd voedsel.

Andere klachten die ook kunnen optreden:

 • Pijn en/of krampen in de bovenbuik;
 • Opgeblazen gevoel of zichtbaar opgeblazen zijn;
 • Brandend maagzuur en reflux;
 • Veranderingen in de bloedsuikerspiegel;
 • Gebrek aan eetlust;
 • Gewichtsverlies en ondervoeding.

Behandeling gastroparese

 • Dieet-aanpassingen: De eerste stap van de behandeling is je dieet aanpassen. Het is bekend dat vet voedsel en vezelrijk voedsel de maag vertragen. Het advies is dan vaak ook om vet en vezels te minderen. Hierbij ook het advies om verdeeld over de dag meerdere kleine porties te eten. Wanneer er niet voldoende voedingsstoffen en energie binnen komen via een aangepast dieet, kan een arts of diëtiste het advies geven het aan te vullen met medische drinkvoeding.
 • Medicijnen: Er bestaan een aantal medicijnen die de werking van de maag positief kunnen beïnvloeden, zogenaamde prokinetica. Daarbij worden vaak ook middelen tegen maagzuur voorgeschreven. Laxeermiddelen worden ook vaak voorgeschreven, omdat een trage maag vaak samengaat met tragere darmen en een verstoppping negatief effect op de maagwerking heeft.
 • Sondevoeding: Wanneer dit allemaal geen nut heeft, kan een arts besluiten om een sonde te plaatsen. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden en afhankelijk van de ernst van de gastroparese zal hier een keuze voor gemaakt worden.
 • Totale Parenterale Voeding (TPV): Als allerlaatste optie is er de mogelijkheid tot TPV. Hierbij wordt de voeding rechtstreeks in de bloedbaan toegediend. Dit is een optie met zeer veel risico’s die zo lang mogelijk uitgesteld zal worden.

Mijn gastroparese

Bij mij begon ik eigenlijk van de ene op de andere dag spontaan met overgeven. Ik dacht eerst aan een buikgriep, maar voor een buikgriep hield het te lang aan. Ik had ook dat ik in de ochtend soms nog duidelijk mijn avondeten van de vorige dag moest opbraken. Uiteindelijk ben ik in korte tijd ook best wel veel afgevallen, maar een diagnose werd niet gesteld zolang ik bepaalde medicijnen nog slikte. Ik kreeg wel symptoombestrijding via huisarts en eerstelijns diëtiste, maar dit was onvoldoende. Later werd via een andere MDL-arts de diagnose gastroparese gesteld na een maagledigingsonderzoek.

Ik heb een hele tijd lang prokinetica in combinatie met maagzuurremmers geslikt. Deze prokinetca deden echter weinig, maar gaven wel vervelende bijwerkingen bij langduriger gebruik. Ik gebruik die momenteel nog maar zelden. Ook de maagzuurremmers gebruik ik momenteel incidenteel.
Samen met een diëtiste heb ik dus mijn voeding aangepast, maar ik kreeg nog steeds te weinig binnen en het gaf teveel klachten. Ook hierbij verschillende soorten medische voeding geprobeerd, zonder echt succes. Met een nieuwe MDL-arts en een diëtiste in het ziekenhuis de keuze gemaakt voor sondevoeding. Ik heb momenteel, december 2019, een neusmaag-sonde, maar de verwachting is dat dit na de feestdagen een neus-darmsonde zal worden, omdat mijn maag echt te weinig verdraagt. De verwachting is dat ik niet meer van de sonde af zal komen, omdat de aandoeningen die mijn gastroparese veroorzaken (POTS en CVS/ME) niet over zullen gaan. Ik denk daarom dat ik uiteindelijk een sonde in mijn buik geplaatst zal krijgen voor het langdurig toedienen van sondevoeding. Eventueel ook voor het draineren of hevelen van maaginhoud ter voorkomen van klachten.