Ergotherapie

Wanneer je te horen krijgt dat je een chronische ziekte hebt waar weinig behandeling voor bestaat, zul je je misschien afvragen hoe je er zo optimaal mee kunt gaan leren leven. Een van de disciplines die daarbij kan ondersteunen is ergotherapie.

Wat is ergotherapie?

Ergotherapie is een paramedische discipline die zich richt op het kunnen doen van (dagelijkse) handelingen als deze door ziekte niet meer als vanzelf verlopen. Hierbij gaat het niet zo zeer om wat je hebt, maar wel om hoe je zo zelfstandig mogelijk kunt functioneren. Soms zijn wat simpele aanpassingen voldoende, maar een ergotherapeut kan ook adviseren in het gebruik van hulpmiddelen.

Mijn ervaring tot nu toe

Ik heb nu een paar afspraken gehad met een ergotherapeut. Deze komt bij mij thuis, wat heel fijn is gezien de beperkte energie die ik natuurlijk heb. De ergotherapeut was niet bekend met mijn aandoeningen, maar heeft zich wel ingelezen en samen komen we wel vooruit.

Ik ben gaan kijken hoe ik mijn energie verdeel op een dag en hoeveel energie dit kost. Dit heb ik met de activiteitenweger gedaan. De conclusies die we eraan verbonden, waren voor mij niet nieuw. Met de tijdschrijflijsten kan ik echter ook mijn omgeving en andere hulpverleners inzicht geven in mijn energiebeperking. Dat kan ook waardevol zijn.

Verder zijn we dus aan het kijken naar hoe ik zo zelfstandig mogelijk kan blijven en weer meer kan doen. Een groot probleem waar ik momenteel tegenaan loop is dat mijn hond onvoldoende beweging krijgt, omdat ik simpelweg niet voldoende kan bewegen. Dit is voor mij prioriteit om dus meer te kunnen doen, maar sowieso zou ik graag van de bank af willen. We zijn dus gaan kijken wat daarbij kan helpen en zijn tot de conclusie gekomen dat er wat extra moet komen. Huishoudelijke hulp zodat ik minder taken in huis heb en wat energie kan sparen en een verplaatsingshulpmiddel. Om te verplaatsen denken we nu aan een kantelbare rolstoel, eventueel met rolondersteuning. Huishoudelijke hulp en rolstoel gaan via de gemeente WMO. We gaan binnenkort de aanvragen eruit doen. Hierbij ondersteunt de ergotherapeut ook weer.

Kosten voor ergotherapie

Ergotherapie zit momenteel (2019) in de basisverzekering. Tien uur zitten er standaard in. Je kunt in principe zonder verwijzing terecht. Sommige verzekeringen eisen wel een verwijzing, dus check dit voordat je een afspraak maakt. Ook kan het zijn dat er aanvullend nog extra uren vergoed worden. Ikzelf heb een aanvullende verzekering van VGZ via de gemeente en hier zitten nog 7 uren extra aan vergoeding in. Best veel dus!

Het kan ook zijn dat een ergotherapeut deel uitmaakt van een multidisciplinair van bijvoorbeeld een revalidatietraject, dan is de vergoeding anders. Je hebt dan ook te maken met artsen, psychologen, fysiotherapeut en maatschappelijk werk vaak. Of een revalidatietraject vergoed wordt, is afhankelijk van de indicatie en de verzekering. Hier heb ik niet mee te maken gehad, dus daar kan ik weinig over zeggen verder.

Ergotherapie zoeken?

HIER kun je een ergotherapeut vinden.
Het kan de moeite waard te zijn om vooraf contact op te nemen met de vraag of ze bekend zijn met jou beperking of iets wat erop lijkt.