thuisisolatie

Thuisisolatie komt ten einde

Na de positieve coronatest kreeg ik te horen dat ik 14 dagen vanaf de start van mijn klachten in thuisisolatie zou moeten, minstens. Als na 14 dagen de klachten 24u minstens weg waren, mocht ik weer naar buiten en contact hebben met anderen. Na vandaag mag ik weer onder de mensen en naar buiten!

Hoe gaat het met mij?

Dit is denk ik voor de meeste mensen wat ze graag willen weten, hoe ik me nu voel. Gelukkig is het bij zeer milde klachten gebleven en ben ik niet echt ziek geweest. Hierdoor mag ik na vandaag dus inderdaad uit thuisisolatie. Wat ik vooral merkte was dus de natte asbak geur die nog steeds aanwezig is wel en spierzwakte. Normaal zorgen mijn spieren ook voor enige gewrichtsstabilisatie, want door de hEDS zijn mijn banden en pezen hier te slap voor. Nu ik door de corona meer spierzwak ben geworden, zijn dus mijn gewrichten ook instabieler. Dit veroorzaakt meer (sub)luxaties en meer pijn ook. 

Nekklachten

Wat daarin echt heel naar is, dat mijn nekwervels ook subluxeren. Kan dat? Jazeker. Om je hoofd te kunnen dragen zit je hoofd met allerlei banden, pezen en spieren aan je ruggenwervel vastgemaakt en bij die ruggenwervels zitten ook weer allemaal banden, pezen en spieren om de vorm erin te houden. Een gemiddeld hoofd van een volwassene is zo’n 5 kg, dus best een zware bol die op de nek gebalanceerd moet worden. Als je hoofd wat hangt, voelt dit al snel nog zwaarder. 

Je kunt je wellicht voorstellen dat de druk van dit hoofd op een slappe “stok” (nek/ruggengraad) ervoor kan zorgen dat die wat anders gaat vormen. Het verschuiven van deze wervels kan ervoor zorgen dat er belangrijke zenuwbanen bekneld raken, wat voor een heel scala aan klachten kunt zorgen. Naast pijn in de nek ook hoofdpijn, zichtproblemen, gehoorproblemen, gevoelsstoornissen en nog meer. Dit is ook waar ik momenteel het meeste last van heb.

Herstel

Het herstellen van corona kan bij gezonde mensen al erg lang duren, maar door de hEDS en de ME is de kans groot dat het bij mij nóg langer zal duren. Mijn spieren zijn door deze aandoeningen moeilijker te trainen en mijn hersteltijd zal langer zijn van het trainen. Ik heb van beiden specialisten dan ook het advies om vooral op mijn rust te blijven letten en mezelf ook veel hersteltijd te geven van de dingen die ik moet doen. Ik kan wel fysiotherapie gaan starten en moet hierbij dus ook letten op de hersteltijd. 

Ook zal ik een nekkraag aangemeten krijgen via de orthopedische instrumentenmaker. Op die manier kan ik hopelijk wat langer overeind zijn zonder de gevolgen. Ik heb via de huisarts wel pijnstilling gekregen waardoor ik wel zonder klachten weer naar de wc kan lopen bijvoorbeeld, maar echt langer overeind zijn is lastiger. Pijnstilling is ook niet om meer te kunnen doen, maar om beter te kunnen rusten. De nekkraag gaat hopelijk dus ook nog wat helpen, omdat mijn lichaam dan zelf niet hoeft te werken om alles goed en recht te houden. Ik hoop dat dan de noodzakelijke dingen die ik moet doen, toch door kunnen gaan zonder te veel gevolgen. 

Thuisisolatie doorstaan

Ik heb de afgelopen weken van thuisisolatie veel op de slaapkamer doorgebracht. Even in de rolstoel zitten was al teveel. Ik ben gaan oefenen met andere dingen om mezelf te vermaken dan hele dag Netflix etc kijken. Ook ben ik luisterboeken gaan luisteren, heb ik gebeld met mensen, heb wat spelletjes op de iPad geprobeerd, muziek geluisterd en af en toe wat geschreven. Ik begin me ondertussen wel te vervelen, of vooral ik mis buiten en contact. Dus blij dat ik na vandaag dat weer af en toe kan en mag gaan ervaren!