Plannen

Goede voornemens bij chronische ziekte

Januari is traditioneel de maand voor de goede voornemens. Op allerlei manieren worden mensen ertoe gestimuleerd de beste en meeste gezonde versie van zichzelf neer te zetten in het nieuwe jaar. Stoppen met roken, sporten en afvallen zijn denk ik wel de meest voorkomende goede voornemens. Maar wat als je chronisch ziek bent?

Confronterend

Aan de ene kant is het confronterend om te zien dat mensen om mij heen gaan sporten, anders gaan eten enzovoorts. Ik zou dat ook best wel willen, maar helaas is dit niet iets wat binnen mijn mogelijkheden ligt. Ik stel mezelf gerust met het idee dat de meeste goede voornemens ook weer sneuvelen in januari en dat deze confrontatie dus snel zal ophouden. Betekent die dat ik helemaal niet aan goede voornemens kan doen? Of dat ik me de hele maand januari ga irriteren hieraan? Nee hoor!

Goede zelfzorg

Al deze goede voornemens draaien eigenlijk om goede zelfzorg. Goed zijn voor je lichaam en je geest. Dat is natuurlijk iets wat voor chronisch zieken óók heel erg van toepassing is en misschien nog wel een beetje extra zelfs. Nu ben ik zelf niet zo van de goede voornemens, maar mocht je hier wel aan mee willen doen, kun je hiermee natuurlijk voornemens bedenken die op jou situatie van toepassing zijn.

Mijn goede voornemens

Als ik kijk naar mijn eigen situatie zouden onderstaande voorbeelden wellicht kunnen gelden voor het jaar 2020

  • Dit jaar ga ik vaker “nee” zeggen als iets eigenlijk niet gaat in plaats van toch maar weer over mijn grenzen gaan;
  • Dit jaar wil ik gaan uitvinden welke activiteiten voor mij geschikt zijn om te doen. Ik wil meer doen dan vooral televisie kijken of computeren;
  • Dit jaar wil ik zorgen dat ik bij een goede arts terecht ga komen. Ik wil zo nog enkele gezondheidsvragen oplossen en een behandeling starten;
  • Dit jaar wil ik met Charlie op examen kunnen zodat hij een gecertificeerde hulphond is.

Hebben jullie goede voornemens voor dit jaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *