sondevoeding

Sondevoeding, de keuze is gemaakt

Al sinds half januari heb ik veel last van mijn maag. Regelmatig overgeven, misselijk zijn, kleine beetjes kunnen eten en drinken en continu een vol gevoel. Na verschillende interventies die niet afdoende waren, is de knoop doorgehakt en ga ik sondevoeding krijgen.

Lange weg naar duidelijkheid

Toen ik me in januari meldde bij de huisarts, kon ik vrij snel bij de MDL-arts terecht. Na een endoscopie van onder en van boven, kreeg ik de mededeling dat het waarschijnlijk PDS zou zijn en eventueel mijn medicatie een rol zou spelen. Eerst stoppen met medicatie en dan pas verder kijken. Ondertussen liep ik bij een diëtiste en slikte ik medicatie voor mijn maag.

Mijn psychiater was het hier gelukkig mee eens en al vrij snel bouwde ik de medicatie af. Dit gaf geen verbetering. Ik besloot nog niet terug te gaan naar de MDL-arts, omdat diegene aan had gegeven het toch niet anders te gaan behandelen dan tot dan toe was geprobeerd. Eerst maar de achterliggende oorzaak uitzoeken. Zelf had ik vanaf het begin al het idee dat er een vertraagde maagontlediging was, ook wel gastroparese genoemd. Dit kan bij iedereen voorkomen, maar er kan ook een onderliggende oorzaak zijn. Omdat ik dus nog veel andere klachten had, zocht ik verder.

Via via kreeg ik de suggestie POTS door en na wat thuistests bleek dit aannemelijk te zijn. Ik zocht naar een plek om dit te onderzoeken en vond dit bij het CVS/ME Medisch Centrum. Ik bleek o.a. POTS te hebben en met dat wetende ging ik terug naar mijn MDL-verpleegkundige voor overleg. Konden zij me verder helpen of zou ik een andere arts uitzoeken? Het werd het laatste. De diëtiste die ik had, liep ook vast en zij wilde geen sondevoeding starten zonder opdracht van een specialist.

Vertraagde maagontlediging

De nieuwe MDL-arts had gelukkig vrij snel plek voor mij. Met goede moed gingen mijn moeder en ik die kant op. Er werd nog een extra onderzoek ingezet en die liet inderdaad een vertraagde maagontlediging zien. Mijn vermoedde klopte dus. Dit komt omdat de aansturing van de maag- en darmen door de POTS niet goed verloopt, maar vermoedelijk speelt er ook een energie factor mee, dat mijn maag- en darmspiercellen onvoldoende energie kunnen vrijmaken om de ingezette bewegingen lang genoeg vol te houden.

Ondertussen hadden we ook wat andere medicijnen voor mijn darmen ingezet in de hoop dat dit wat zou doen ook voor mijn maag. Vorige week die medicijnen nog wat aangepast en ik zou in het voedingsteam besproken worden. Woensdag werd ik gebeld of ik naar hun diëtiste wilde gaan om te kijken hoe we verder zouden gaan. Als er nog drinkvoeding-opties waren die proberen en anders sondevoeding.

Afspraak diëtiste

De afspraak met de diëtiste was afgelopen vrijdag. Vrij snel kwamen we tot de conclusie dat sondevoeding nodig was en hebben we het plan bepaald. Welke voeding, welke maat sonde, het opbouwschema, via welk bedrijf het gaat komen, wie de sonde gaat plaatsen enzovoorts. Uiteindelijk ging ik nog met een hoop onduidelijkheid naar huis, maar na een middag met verschillende telefoontjes was het plan duidelijk.

Dezelfde avond kwam een koerier nog de eerste spullen brengen. Er was namelijk thuiszorg gevonden, maar die hadden alleen zondag iemand beschikbaar die de sonde mag inbrengen. Het is overal erg druk bij de thuiszorg, dus we waren al heel blij iets gevonden te hebben. Zondagochtend komt de thuiszorg de sonde inbrengen. Maandagochtend komt iemand van het facilitair bedrijf de pomp nog uitleggen en de rest van de spullen brengen. Het plan is dat ik maandag begin van de middag door de thuiszorg word aangesloten. Hierna zal de thuiszorg dagelijks langskomen tot ik zelf voldoende vertrouwen erin heb om het zelf te doen. Echter heeft het facilitair bedrijf al een compleet startpakket gebracht, dus ik hoop dat de thuiszorg me vandaag na het inbrengen van de sonde ook al kan aansluiten.

Het plan voor sondevoeding

Ik ga de komende dagen heel rustig de voeding opbouwen over 24 uur. Ik heb een richtlijn gekregen, maar kan deze zelf wat sturen omdat we dus niet weten in hoeverre mijn maag dit gaat verdragen. Daarbij mag ik ook met een spuit maaginhoud terugtrekken als ik teveel klachten zou hebben, om te voorkomen dat ik ga overgeven. Ik houd contact met de verpleegkundige en diëtiste in het ziekenhuis om te bepalen hoe het gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *