veranderingen autisme

Veranderingen en autisme

Het feit dat ik autisme heb, maakt dat ik toch wel wat meer moeite heb met alle veranderingen die eraan zitten te komen denk ik. Ik merk een hele hoge controlebehoefte momenteel hierdoor. Hoe ik hiermee omga, zal ik uitleggen.

Nooit genoeg details

Het zou voor mij helpen als ik weet wat er precies staat te gebeuren, wanneer dat gebeurt en hoe ik en de omgeving erop zal gaan reageren. Helaas is het zo dat dit niet van te voren duidelijk te krijgen is allemaal. Ondanks mijn grote behoefte om dus alles tot in de details uit te zoeken en uit te vragen, trek ik daar een duidelijke grens in voor mezelf. Het wordt nooit zo duidelijk als ik zou willen en hoe meer ik ga uitvragen, des te meer vragen er ook komen. Ik “mag” dus van mezelf wat basale dingen vragen, aangeven of uitzoeken en verder laat ik het op zijn beloop.

Aangeven hoe spannend het is

Ik geef in mijn netwerk wel aan hoe spannend ik de veranderingen vind en daarbij ook dat ik niet wil dat mensen me gaan geruststellen. Mensen gaan me vaker proberen gerust te stellen met bepaalde praktische dingen, maar die geven vaak ook weer meer onduidelijkheid of vragen. Dus aangeven dat het spannend is en daarbij laat ik het dan. Het is fijn dat iemand weet dat het spannend is en als het even te spannend is, dat iemand dan halverwege mijn gedachtenkronkels kan instappen zeg maar.

Afleiding

Ik kies er bewust voor om even wat anders te gaan doen. Even die mobiel wegleggen, geluiden bijna allemaal uit zodat ik ook niet onnodig gestoord ga worden. Vaak met dit soort spanning en onrust vind ik het moeilijk om in huis iets te kunnen doen en kies ik ervoor om even het huis uit te gaan. Voorheen ging ik vaak wandelen, kilometers aan een stuk, met mijn koptelefoon op. Dit gaat nu helaas niet meer, maar ook op een bankje zitten helpt me vaak al wel.

In huis merk ik dat het me scheelt om onnodige prikkels uit te schakelen. Dus ook koptelefoon op, maar ook een opgeruimd huis. Hierin kan ik ook overdrijven, want ik kan me aan ieder ding wat zichtbaar is irriteren. Ondertussen heb ik wel een soort basis, als ik die creëer is het oké. Daarbij merk ik een behoefte tot sorteren. Dan ben ik ineens de was gesorteerd aan het ophangen bijvoorbeeld tijdens zulke onrustige momenten. Dit doe ik dan ook gewoon lekker. Niemand die er last van heeft en zulke kleine dingen, helpen wel met spanningsregulatie.

Voorspelbaarheid

Ik zorg dat op andere vlakken wel een mate van voorspelbaarheid ingebouwd zit. Dit probeer ik sowieso wel, omdat het me in het algemeen wel helpt, maar ik houd hier vrij automatisch meer rekening mee als ik dus ergens anders onrust en spanning voor heb. Een planning die vooraf vast staat, afspraken goed voorbereiden met lijstjes, stappenplannen die ik kan volgen, routines en vaste bedtijd enzovoorts.

Wat helpt jullie om bij veranderingen om te gaan met de vragen en spanning die het vooraf oproept?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *