rolstoel

Welke rolstoel is geschikt voor mij?

Omdat het afleggen van normale, dagelijkse afstanden me niet meer lukt is er een rolstoel via de W.M.O. aangevraagd. Dit begin liep wat moeizaam, maar ik heb nu het idee dat Welzorg dit goed opgepakt heeft.

Eerste rolstoel-passing ooit

Op eigen initiatief hebben mijn moeder en ik contact gezocht met een bedrijf wat kantelbare, actieve, handbewogen rolstoelen maakt. Dit was mijn voorkeur. Zelf bewegen binnen mijn mogelijkheden zo lang als mogelijk is, maar wel kunnen kantelen, vanwege de POTS en de verminderde bloedtoevoer naar mijn hoofd daardoor.

De passing was voor de TNS #One. Een vriendelijke adviseur, die niet gek opkeek dat ik wel lopend de deur open deed en wat drinken in de keuken kon maken, kwam bij mij thuis. Hij legde mij de rolstoel uit, deed wat dingen voor en toen mocht in proberen. De stoel zat meteen eigenlijk wel goed en de teststoel bleek ook bijna de juiste maten voor mij te hebben. Na een testritje in huis, over de galerij en weer naar binnen, hebben we de offerte samengesteld. Geheel vrijblijvend, want ik ben vanaf het begin open geweest over dat Welzorg de uiteindelijke touwtjes in handen heeft, maar dat weet de adviseur heel goed.

Ik was die dag behoorlijk enthousiast over deze rolstoel en voelde dat ik hierdoor echt wel meer zou kunnen. Enige twijfelpunt is dat ik zwakkere schouders heb met regelmatig pijnklachten en bewegingsbeperking door geïrriteerde pezen en/of slijmbeurzen. Zelf hoepelen vergt natuurlijk veel van je schouders, maar ik dacht met 20 fystio-behandelingen in mijn pakket en rustig opbouwen moet dat goed komen.

Tweede rolstoel-passing met Welzorg

Deze week stond het toevallig zo gepland dat Welzorg de dag hierna zou langskomen met nog een actieve kantelrolstoel van O4. Dit zijn de enige twee actieve kantelrolstoelen die momenteel op de markt zijn. Ik had van lotgenoten goede verhalen over deze stoel gehoord, dus die hadden we als optie opgegeven via de W.M.O. De stoel die de adviseur bij had voldeed niet. Deze kwam uit het depot, miste voor mij belangrijke onderdelen die er eventueel wel op konden, maar daar werd hij niet beter van. Ook het kantelmechanisme werkte niet of zo moeilijk dat het ons niet lukte. De rugleuning kon ik wel wat instellen, maar dit ging niet fijn. Dus binnen een paar minuten en wat woorden van de adviseur over O4, werd deze optie sowieso afgekeurd voor mij.

Toen kwam er een twist. Na praten over mijn klachten, de goede en slechte dagen, mijn energieprobleem, de schouderklachten en de wens voor comfort qua kantelen, zei de adviseur dat hij meer aan een elektrische rolstoel zou denken. Dat was even slikken. Hij legde mij uit dat hij een elektrische rolstoel veel beter kan samenstellen voor mij en zo nodig aanpassen, maar dat ik daar echt goed en fijn in kan liggen. Actieve kantelrolstoelen zijn eigenlijk ook voor de actieve mens en dat ben ik niet meer. Hij zag ook dat ik moeite heb met zitten en dat niet lang kan volhouden. Na het horen van de schouderklachten, zei hij dat mijn schouder na een paar jaar hoepelen waarschijnlijk “op” zou zijn en we dan verder van huis zijn.

Dus nu een goede elektrische rolstoel, waarmee ik echt mijn vrijheid terug krijg. Mijn lichaam krijgt dan de rust om wellicht in de toekomst weer meer te doen. Niet meer gaan tot het uiterste of verder zoals nu dagelijks gebeurt, maar eind van de dag wat over hebben.

Eisen voor de rolstoel

Samen met de ergotherapeut gingen we de eisen voor de rolstoel invullen. Het wordt een midwheel, omdat deze voor binnen en buiten de beste eigenschappen heeft. Maximale snelheid wordt 10 km/u en dan zou hij toch wel 30km mee moeten kunnen. Er zit een kantelmechanisme op en een nog los verstelbare rugleuning. De centrale voetensteun wordt elektrisch bedienbaar en kan tot de grond. Hierdoor kan ik veilig in en uit de stoel. Er komt een hoog-laag functie op, zodat ik op de slechtere dagen ook bij mijn keukenkastjes kan of in de supermarkt dingen uit het hogere schap kan pakken. De bediening komt rechts en kan ik wegklappen om aan tafel te kunnen zitten. Er komen traagschuim kussens in met een goede zit-ondersteuning. Natuurlijk een hoofdsteun om goed te kunnen liggen.

Alles hiervoor staat bij Welzorg in een depot op voorraad. Ze kunnen dus vrij snel voor me gaan samenstellen. De planner gaat mij bellen voor de levering en als het goed is, dan blijft de stoel. Dit zou niet heel lang hoeven duren.

Meer aanpassen

Een elektrische rolstoel vergt wel nog wat aanpassingen. De deuren in mijn huidige, nieuwe appartementencomplex gaan handmatig open. Er zit een zware dranger op. De aanvraag om de deuren die ik gebruik elektrisch te maken is daarom ook gedaan.

Verder kan ik deze rolstoel natuurlijk met geen mogelijkheid in een auto krijgen. Er is daarom ook een vervoerspas aangevraagd via de gemeente. Ik kan dan met een goedkoop tarief gebruik maken van een taxi binnen de regio. Met die pas kan ik ook een Valys-pas aanvragen voor buiten de regio. Volgend jaar komt daar dan ook nog de aanvraag voor zittend ziekenvervoer bij om zelfstandig naar ziekenhuisafspraken te kunnen gaan.

Ook moet ik zelf even mijn gedachten hierover aanpassen. In mijn hoofd ben ik te “goed” voor een dergelijke rolstoel. Ik snap de argumenten en ben het er ook mee eens, maar toch is het even gek en wennen. Ook voor mensen om mij heen zal het even aanpassen en wennen zijn.

Mijn angst dat ik hierdoor zo weinig ga bewegen dat mijn conditie verder achteruit gaat, heb ik ook besproken. De adviseur zei dat hij daar niet bang voor is. De stoel verbiedt mij niet om nog te lopen en bewegen. Mensen hebben zelf de natuurlijke behoefte om te bewegen waar dat kan. Uiteindelijk denkt hij dat ik hierdoor juist meer ga kunnen, omdat ik mijn lichaam goed kan laten herstellen en alleen ga lopen als het ook echt kan.

Dus voor nu nog even geduld hebben, maar ik hoop voor de kerst toch wel een rolstoel in huis te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *