op pad met assistentiehond Charlie

Op pad met assistentiehond Charlie

Een van de dingen waar ik aan moest wennen, is dat je met een assistentiehond voor extra voorbereidingstaken en praktische uitdagingen onderweg komt te staan. Dit had niemand me van te voren verteld natuurlijk. Ik deel graag met jullie hoe ik op pad ga met assistentiehond Charlie.

Niet zomaar weg

De tijd waarin ik mijn tas maar van de kapstok hoefde te halen en eventueel wat papieren erin deed voordat ik ging is wel voorbij. Het ligt er een beetje aan waar we naartoe gaan.

Als we te voet ergens heen gaan is het vaak het makkelijkste. Dan pak ik gewoon mijn rugzak, maar doe hier ook alvast zijn tuig in. Ik knoop het buikzakje met beloningsbrokjes en poepzakjes om mijn buik. Doe de riem om en dan kunnen we gaan. Eventueel stop ik nog een opklapbaar drinkbakje en flesje water in de rugzak, maar dat is dus afhankelijk van waar we heen gaan en hoe lang we weg zullen blijven.
Voordat Charlie dan aan het werk gaat, is het de bedoeling dat hij even kan poepen en plassen. Zodra hij dit heeft gedaan, krijgt hij zijn tuig om en verwacht ik andere dingen van hem.

Als we ergens met de auto naartoe gaan, moet ik hem van te voren al even uitlaten. Hij wordt namelijk zo blij van het feit dat we ergens heen gaan, dat hij dan niet meer zal gaan plassen. Ik geef hem ook op locatie altijd nog wel de mogelijkheid, maar uit enthousiasme doet hij dan niet zoveel en zal het hooguit het hoognodige zijn. Daarbij is ook Charlie een beetje autistisch en heeft hij zo zijn vaste plekjes om zijn behoefte te doen.

Voordat we weggaan, moet ik dus goed nadenken waar we naartoe gaan en wat ik mee moet nemen. Een kleedje, een speeltje, een kauwstaaf? Water? Zijn brokjes? Verlichting, omdat we laat terug komen? Ik heb liever te veel dan te weinig mee natuurlijk. En dan moet ik niet mezelf vergeten.

Eerste keer supermarkt met Charlie

De eerste keer dat ik met Charlie in een supermarkt was, wist ik even niet hoe ik het moest aanpakken. Ik had de riem vast, moest Charlie kunnen belonen met één hand natuurlijk. Ik moest hem in de gaten houden, commando’s geven. Maar ook nog een mandje meenemen en dingen daarin doen in die winkel. Een hele opgave, maar het lukte.

Tegenwoordig kan Charlie “hands-free” meelopen. Hij heeft dan nog wel een riem aan zijn tuig bevestigd zitten, maar deze riem is zo lang met extra ogen, dat ik de lus heel groot maak en deze als soort schoudertas omdoe. Ik kan dan met mijn lichaam Charlie tegenhouden als hij weg zou willen, maar heb in de winkel mijn handen vrij. Ik kan de riem ook nog pakken en hem bijsturen. Dit maakt het allemaal een heel stuk makkelijker!

Ook ken ik nu Charlie zijn zwakke plekken in winkels. Dat is niet eten en drinken, maar dekentjes en alles wat lekker zacht is en op “hap-hoogte” ligt. Kindjes vindt hij ook zeer interessant, zelfs als ze kei hard huilen, dan wil hij gaan troosten.

Nieuwe rituelen voor mij en Charlie

Bij het trainen van je (assistentie)hond hoort eigenlijk dus het ontwikkelen van nieuwe gewoontes en rituelen. Ik word stiekem wel blij van rituelen en dat helpt mij om overzicht te houden. Charlie kent die rituelen en wordt al heel blij als ik het opklapbare drinkbakje in mijn tas doe, want dan weet hij dat we wat langer weg gaan. Dus ik moet dit niet al uren van te voren doen, want dan heb ik urenlang een onrustige hond in huis die me steeds komt aanstaren dat we moeten gaan.

Een ander soort van ritueel is dat ik ook moet zorgen voor Charlie zijn mentale welzijn. Een hele dag gefocust aan het werk zijn, dat gaat hem natuurlijk niet worden. Dus ik moet zorgen voor zijn ontspanning. Tuig af, commando “vrij” en lekker pauze houden. Samen even spelen, hem laten slapen als we ergens (langer) op bezoek zijn en natuurlijk lekker wandelen. Wandelen en snuffelen zijn voor een hond hele fijne manieren om te ontspannen. Charlie heeft altijd echt even een ontprikkel moment nodig, dat hij even kan rennen, springen en gek doen. Door deze op tijd te geven, is hij betrouwbaar in zijn werk.

Zouden jullie een keer een foto-blog willen zien van “Een dagje in het leven van Charlie”?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *