kanteltafeltest, blauwe hand achteraf

Kanteltafeltest

Tweede afspraak bij CVS/ME Medisch Centrum

Donderdag 11 juli 2019 moest ik me weer melden in Amsterdam voor de kanteltafeltest. Om kwart voor tien werd ik verwacht. Deze keer zou ik met mijn moeder samen met de auto gaan. Ik wist namelijk dat deze test wel eens zwaar kon zijn. Alleen met het OV reizen is dan niet wenselijk. We gingen om kwart over zeven bij mij thuis weg. Het zou ongeveer 1,5 uur rijden zijn, maar je weet nooit of er ergens file is. Beter te vroeg en ergens een kop koffie drinken dan te laat. We waren dan ook ruim een uur te vroeg. Zo vroeg dat we alleen bij de dichtstbijzijnde McDonald’s koffie konden drinken. Ik ging trouwens niet voor koffie, maar een kop thee.

Herhalen cognitieve testjes

Ik werd eerst even meegenomen om de cognitieve testjes te herhalen. De vorige keer bleek ik toch iets minder goed dan gemiddeld te scoren en door het nu opnieuw te doen, konden ze bepalen of er echt een vertraagde reactietijd is of dat de inspanning, het gesprek en tijdstip de vorige keer meespeelde. Deze keer scoorde ik een stuk beter. Hieruit bleek dus duidelijk dat ik helderder ben als ik nog niet zoveel heb gedaan op een dag.

Kanteltafeltest

De kanteltafeltest is eigenlijk heel simpel. Je gaat liggen en wordt op wat apparatuur aangesloten. Na tien minuten liggend meten, wordt de tafel rechter op gezet tot bijna staande houding. Na maximaal tien minuten staan en meten, word je weer neergelegd. Wanneer je flauwvalt of het gaat niet meer, dan word je eerder terug gekanteld. Hierna kun je even bijkomen eventueel en dan weer rustig opstaan.

Mijn ervaring

Dat liggend meten stelde natuurlijk echt niets voor. Ondertussen beetje met de onderzoeker en mijn moeder gepraat. Ik dacht dat je niet mocht praten tijdens de test, maar blijkbaar zou dat de meetresultaten niet significant beïnvloeden. Na tien minuten ging de tafel dus rechtop. Ik moest mijn handen op het tafeltje wat aan de behandeltafel was gemaakt leggen. Ik merkte al vrij snel dat ik heel erg benauwd werd. Die tien minuten zouden nog zwaar gaan worden. Vrij snel begon ik ook te trillen. Eerst mijn benen, maar uiteindelijk trilde ik helemaal. Het voelde alsof ik een heftige sport aan het uitoefenen was. Meerdere keren kreeg ik de vraag of het goed ging en gaf ik dit ook goed aan. Buiten die klachten, merkte ik dat mijn lichaam het echt zwaar had. Na acht minuten heb ik aangegeven het niet meer vol te kunnen houden en ben ik terug gekanteld.

De onderzoeker vertelde mij dat mijn hartslag flink omhoog was gegaan, maar mijn bloeddruk wel netjes stabiel bleef. Hierna volgde nog de opmerking dat ik sowieso steunkousen zou moeten hierdoor.

Na de kanteltafeltest

Ik was wel moe, maar vanwege een hoge aanmaak van adrenaline merkte ik dat nog niet zo op en kon ik nog wel doorgaan. Alleen heel erg brainfog. Toen in de middag mijn begeleiding kwam, viel het haar op dat mijn handen blauw waren. Ik had dit zelf nog niet echt gezien, maar toen ik keek zag ik het ook. Grauw, blauwe handen. Ik vermoedde dat dit ook wel een reactie van de test was en het minder zou worden als ik zou liggen. Dat had ik namelijk tot op dat moment nog niet echt gedaan. Toen ik vroeg in de avond ging liggen en ook even sliep, werd ik daarna wakker met normale kleur handen.

Verder bleef ook dat benauwde gevoel heel lang hangen. Zolang ik maar rust nam was het prima, maar bij iedere vorm van inspanning, werd ik weer benauwd. Ik merkte ook dat ik onrustig was en moeilijk mijn rust kon pakken, ondanks dat ik wist dat dit zou helpen tegen de klachten. De onrust komt door de adrenaline die wordt aangemaakt om je hartslag te verhogen.

Ik schrijf dit op de zondag na de test en nog steeds ben ik niet geheel bijgekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *