assistentiehond

Assistentiehond Charlie

In mijn beschrijving is te zien dat ik samen met mijn assistentiehond (in opleiding) Charlie samenwoon. Wie Charlie is, waar hij voor opgeleid wordt en hoeveel hij nu al voor me doet, wil ik hier graag toelichten.

Wie is Charlie?

 • Labradoodle standaard formaat
  (moeder koningspoedel, vader labradoodle)
 • Geboortedatum 13-07-2017
 • In opleiding tot assistentiehond sinds zomer 2018
 • Leukste eigenschap: heel knuffelig en aanhankelijk
 • Zijn valkuil: verveling

Waar wordt Charlie voor opgeleid?

Charlie is in mijn leven gekomen om mij te ondersteunen met betrekking tot mijn autisme. Al snel bleek hij niet zo van de labels te zijn. Hij ondersteunt mij dus bij mijn gehele mentale gezondheid. Dankzij Charlie lukt het mij om zelfstandiger te leven, geen heftige meltdowns meer te krijgen of terug te vallen in passiviteit.

 • Charlie kent het verschil tussen werken en vrij en dus ook met tuig en zonder tuig. Als hij echt gaat werken, krijgt hij een tuig om, het commando “aan het werk” en moet hij zich aanpassen. Dat betekent geen plasjes, niet poepen, niet snuffelen, aan één kant van mij lopen, contact met me maken, andere honden/mensen/geuren negeren. Is hij klaar met werken of is het tijd voor een plas/poep, gaat het tuig af, commando “vrij” en dan neemt hij het eerste struikje om zijn behoefte te doen.
 • Doordat ik Charlie in de gaten houd en hij de omgeving, komen er bij mij heel veel minder prikkels binnen. Er wordt een soort van tunnelvisie gecreëerd zeg maar en daardoor lukt het mij beter boodschappen te doen bijvoorbeeld.
 • Bij spanning kan Charlie diepe druk geven door op of tegen mij te leunen. Ik kan hem dan ook nog aaien en dat verlaagd de spanning.
 • Charlie signaleert dingen, zoals spanning, stemming en vermoeidheid. Hij reageert hier ook op. De ene keer door aan te geven dat hij wil wandelen, maar buiten niks doen, de andere keer door boven op mij te gaan liggen en de andere keer door maar tegen de slaapkamerdeur aan te duwen. Of hij blijft aandringen met speelgoed om mij “in actie” te krijgen. Dit doet hij vaak voordat ik het opmerk en ik kan dus ingrijpen voordat het te laat is.
 • Charlie kan een uitgang vinden en kan mij letterlijk uit een situatie trekken. Bij dit laatste pakt hij de riem in zijn bek vast en gaat hij net zo lang trekken tot we weg gaan.
 • Charlie ligt in de nacht ook bij mij op bed/de slaapkamer. Wanneer mijn wekker gaat, komt ie checken of ik echt wakker ben. Als ik onrustig ben in de nacht, komt hij knuffelen en kusjes geven en soms maakt hij me wakker uit nachtmerries (heb ik tegenwoordig haast niet meer sinds hij er is).
 • Charlie zorgt er dus voor dat ik voldoende beweging krijg op een dag, niet vast kom te zitten in hyperfocus, een ritme heb en op tijd ga slapen en weer opsta.
 • Charlie kan een blokkade vormen tussen mij en anderen, waardoor bijvoorbeeld de kans op een ongewenste aanraking kleiner wordt.
 • Dankzij Charlie heb ik wat meer sociaal contact en is er vaak ook een onderwerp om over te praten. Prietpraat vind ik heel moeilijk, maar over Charlie vertellen lukt altijd wel
 • Ik ben niet alleen en kan nu zelfstandig wonen (met nog enige begeleiding wel), afgebouwd van alle medicatie, geen slaapmedicatie nodig, geen crisis meer gehad.
 • Ik leer assertief te zijn. Op veel plekken lopen we toch nog tegen “weigering” aan of mensen die hem afleiden. Ik moet dan wel opkomen voor hem en daarmee voor mijzelf. In het begin vond ik dit heel eng en heel moeilijk, maar ondertussen gaat dit goed en durven we ook steeds meer plekken te bezoeken samen. Hij zorgt er dus letterlijk voor dat er een wereld voor me opengaat nu.
 • Door het zelf trainen met de instructies van onze trainer, is mijn zelfvertrouwen ook flink gegroeid. Alles wat we bereiken, hebben we echt zelf bereikt en dat voelt heel goed en fijn.

De betekenis van Charlie in mijn leven

Ik heb al wel een beetje omschreven hoeveel Charlie voor mij betekent. Sinds Charlie dus bij mij is, ben ik zelfstandiger geworden. Ik doe meer dingen samen met hem waar ik anders iemand bij zou willen hebben. De drempel is lager om toch even naar de winkel te gaan bijvoorbeeld.

Door de band die Charlie en ik hebben, is Charlie ook gaan signaleren als ik moet gaan zitten. Dit had ik hem niet kunnen aanleren, maar het is heel fijn dat hij dit wel doet.

Charlie signaleert dat ik moet gaan zitten en laat dit op zijn eigen bedachte manier merken.

Ook nu ik zoveel op bed of op de bank lig, is het fijn om een beetje leven in huis te hebben. Gewoon even te kunnen knuffelen, te kletsen tegen hem en gewoon niet alleen te zijn. Hij is een echt clowntje en kan me iedere dag wel aan het lachen maken met iets geks. Het is echt de grootste lieverd die ik me had kunnen wensen. We zijn heel erg blij met elkaar! Charlie is een geboren assistentiehond die geniet van zijn taken.

Ons volgen?

Je kunt ons op Instagram volgen via @autism_assistancedog_charlie.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *